2001 tavaszán felépült Magyarország első áramszolgáltatói hálózatba integrált szélerőműve Budapesttől 59 km-re délre, a Duna partján fekvő Kulcs községben.

A beruházást a Gazdasági Minisztérium és a Környezetvédelmi Minisztérium támogatása segítette elő. A megvalósításhoz jelentős hitellel járult hozzá az akkori Dél-dunántúli Áramszolgáltató Rt. (Ma: E.ON Dél – dunántúli Áramhálózati Zrt.).

A Kulcson felépült 600 kW névleges elektromos teljesítményű szélerőművet az EMSZET Első Magyar Szélerőmű Kft valósította meg. A beruházás sikeréhez az E.ON Hungária Zrt. tulajdonosi szerepvállalással járult hozzá.

A megtermelt villamos energiát a közcélú, középfeszültségű (22 kV-os) hálózata veszi át. Az előkészítő tudományos munkát – a helyszínanalízist és a szélből kinyerhető energiaszámítást a Szent István Egyetemen működő Magyar Szélenergia Tudományos Egyesület végezte. Elektromos energia termelésére alkalmas szélkereket már korábban üzembe helyeztek a Bakonyi Erőműnél, azonban a Kulcsi Szélerőmű volt az első szélerőmű, amely közvetlenül a közcélú áramszolgáltatói hálózatba termel áramot.